کد مطلب: 138392
مشکلات ، موانع و چالشهاي آب استان چهارمحال و بختياري
تاریخ انتشار : 1394/04/01 13:32:38
نمایش : 2661
خشکسالي و کم شدن بارشها طي هشت سال گذشته موجب شده بسياري از روستاها وشهرهاي اين استان با کمبود آب مواجه شده به طوري که بسياري از روستاهاي اين استان اصلا آب نداشته و دستگاه هاي دولتي مربوطه مجبور هستند آب را با تانکر به آنها برسانند.













به گزارش هفت چشمه به نقل از جهانبين نيوز حميرا رحيمي فعال رسانه و مطبوعات در يادداشتي نوشت:

شرايط توپوگرافي و خاص استان چهارمحال و بختياري اين استان را در مسير پر بارش ترين استانها در رشته کوه زاگرس قرار داده است و اين استان هم اکنون آب استانهاي همجوار خود را تامين مي کند. خشکسالي و کم شدن بارشها طي هشت سال گذشته موجب شده بسياري از روستاها وشهرهاي اين استان با کمبود آب مواجه شده به طوري که بسياري از روستاهاي اين استان اصلا آب نداشته و دستگاه هاي دولتي مربوطه مجبور هستند آب را با تانکر به آنها برسانند.

در اختيار داشتن قلب آب استان چهارمحال و بختياري در دست مسئولين استان اصفهان پس از گذشت سالها و حتي گذراندن مراحل قانوني و اخذ مجوز انتقال نيروگاه کوهرنگ به چهارمحال و بختياري و همچنين تاکيد بازرسي کل کشور بر ضرورت واگذاري اين نيروگاه به آب منطقه اي استان از مهمترين چالشهاي اين استان بوده که بعلت وجود مديران اصفهاني در بدنه وزارت نيرو اين استان را با چالشهاي متعددي روبرو کرده و سکوت وزارت نيرو نيز در اين زمينه جفاي مضاعفي بر مردم اين استان شده است .

در کنار مشکل کم آبي بسياري از روستاهاي استان چهارمحال و بختياري و بسياري از شهرهاي اين استان نيز نظير فرخ شهر، بروجن ، سفيد دشت و... نيز دچار کم آبي شده اند. به عنوان مثال خشکسالي در شهر بروجن که بعد از شهرکرد بزرگ ترين شهر اين استان به شمار مي رود، موجب خشک شدن چاه هاي آب شرب شده و هم اکنون مشکلات بسياري در خصوص تامين آب با کيفيت پيدا کرده است. جهت حل مشکلات آب اين استان علاوه بر اجراي قانون و مصوبات شوراي عالي آب لازم است اقدامات ذيل نيز در دستور کار مسئولين قرار گيرد.

ضرورت سرمايه گذاري در اجراي طرحهاي تأمين و انتقال آب استان با توجه به افت بيش از حد منابع آب زيرزميني

بيش از ۷۰ درصد آب کشاورزي و بيش از ۹۰ درصد آب شرب و صنعت استان چهارمحال و بختياري از منابع آب زيرزميني و از طريق چاهها تأمين مي شود و اين بارگذاري بيش از حد باعث بيلان منفي عمده دشتهاي استان شده و دشت‌هاي مهمي همچون بروجن-فرادنبه، سفيددشت در سال ۱۳۶۳، دشتهاي خانميرزا و شهرکرد در سال ۱۳۸۵ و دشت کيار در سال ۱۳۹۳ به عنوان دشتهاي ممنوعه اعلام شده اند. راهکار اساسي در اين ارتباط اينست که برداشت از منابع آب‌هاي زيرزميني دشت‌هاي استان کاهش يابد و در اين ارتباط بجز اعمال اقدامات بهينه سازي مصرف آب، اجراي طرحهاي آبرساني و تأمين آب (نظير طرح آبرساني بن-بروجن، طرح انتقال آب سبزکوه، سد ونک، سد باباحيدر و طرح آبرساني فارسان-جونقان) براي جايگزين نمودن منابع آب زيرزميني با منابع آب سطحي، حائز اهميت زيادي است. در مورد طرح بن-بروجن که از مصوبات ويژه سفر رياست محترم جمهور در سال ۹۳ به استان بود، مقرر شد در سه سال متوالي ۱۸۰۰ ميليارد ريالي از منابع عمومي براي اجراي طرح بودجه تخصيص داده شود (هر سال ۶۰۰ ميليارد ريال) ولي در قانون بودجه سال ۹۴ رقم ۴۰۰ ميليارد ريال منظور شده که با کسري ۲۰۰ ميليارد ريال مواجه است و لازم است براي عملي شدن وعده رياست محترم جمهور مبني بر اتمام طرح تا پايان دولت يازدهم، اين کسري بودجه در سال ۹۴ جبران شود.

چالشهاي حفاظت منابع آب استان

رويکرد اصلي دولت تدبير و اميد در بخش آب کشور، حفاظت از منابع آب است که انجام آن در محورهاي مديريت تقاضاي آب و بهينه سازي مصرف آب، حفاظت کمّي و کيفي منابع آب سطحي و زيرزميني و احياي اکوسيستمهاي آبي است. بدليل اينکه در حال و آينده استان چهارمحال و بختياري يکي از مناطق استراتژيک تأمين آب شرب استانهاي همجوار و استانهاي فلات مرکزي ايران است، مي بايد حفاظت کمّي و کيفي منابع آب اين استان در سطح ملي از اولويتهاي بخش آب کشور باشد و سرمايه گذاري لازم در اين زمينه صورت پذيرد. با توجه به محدوديت هاي اعتباري موجود و براي جلب مشارکت عمومي، پيشنهاد مي شود موضوع "تخصيص بخشي از درآمد آب خروجي استانهاي آبخيز براي حفاظت کمّي و کيفي منابع آب حوضه" بصورت يک بند جداگانه در برنامه ششم توسعه کشور آورده شود و دولت مکلف شود در سال اول برنامه، آئين نامه اجرائي مربوطه را براي عملياتي شدن آن تهيه و تصويب نمايد.

مشکلات و مسائل آب حوضه زاينده رود

با آنکه استان چهارمحال و بختياري تأمين کننده حدود ۹۰ درصد آب زاينده رود است، سهم ناچيزي از منابع آب را استفاده ميکند و در حال حاضر در چارچوب مجوزهاي قانوني برداشت آب که در سنوات گذشته براي مردم اين استان صادر گرديده، تعدادي طرحهاي تأمين آب با مشارکت مردم و حمايت مالي دولت در دست اجرا بوده و عمده آنها در مراحل مياني يا پاياني کار قرار داشته و حتي بعضأ آماده بهره برداري هستند.

اعلام ممنوعيت بارگذاري بر زاينده رود از سوي وزارت نيرو به استناد بند ۲ مصوبات دهمين جلسه شوراي عالي آب، بگونه اي انجام شده که مشمول تمامي بهره برداران است که به هردليل پروانه بهره برداري نگرفته اند و اين امر نارضايتي زيادي براي مردم استان بوجود آورده است. از سوي ديگر بررسي و جمعبندي کليه تعهدات تأمين آب تا قبل از تاريخ جلسه دهم شورايعالي آب (اعم از تعهدات جذب شده يا نشده) از سقف تعيين شده توسط شورايعالي آب براي برداشت آب توسط اين استان از منابع آب زاينده رود (که معادل ۲۳۷ ميليون مترمکعب است) کمتر بوده و اين نشان مي دهد کليه طرحهاي تأمين آب اين استان که داراي مجوزات قانوني قبل از جلسه دهم شورايعالي آب هستند، در سقف تعيين شده قرار دارد لذا ادامه ممنوعيت مذکور ضمن اينکه وجاهت قانوني ندارد، مي تواند زمينه ساز تعارضات و تنشهاي اجتماعي غير قابل کنترل در سطح منطقه باشد.

موضوع ديگر در حوضه زاينده رود تحويل نيروگاه کوهرنگ به استان چهارمحال و بختياري است که در حال حاضر بر خلاف قوانين و مقررات تحت مديريت استان اصفهان مي باشد. علاوه بر اينکه انجام موضوع در جلسه مورخ ۲۶/۳/۱۳۸۹ هيأت دولت تصويب شده و ابلاغ گرديده است، در سال ۱۳۹۳ نيز سازمان بازرسي کل کشور و ديوان محاسبات کشور، تحويل نيروگاه کوهرنگ به استان چهارمحال و بختياري را امري قانوني دانسته و آنرا مورد تأکيد قرار داده است که متأسفانه تا کنون اين الزام قانوني رعايت و اجرا نشده است.



انتهاي پيام/1020ج
 
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg